HOUDETSI FESTIVAL

Η αρχική ιδέα ξεκίνησε ως ευκαιρία και δυνατότητα «σύμπραξης» του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος με τη τοπική κοινωνία που το φιλοξενεί, ως ένδειξη αμοιβαίας αναγνώρισης αλλά και ως αυθόρμητη ανάγκη έκφρασης και εξωτερίκευσης μιας δράσης με παγκόσμια αναφορά. Η πολυετής, συστηματική, δυναμική δημιουργική σύνθεση στοιχείων των πιο σημαντικών μουσικών παραδόσεων έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα στο χώρο της συγκεκριμένης μουσικής.

Το Houdetsi Music Festival αναδεικνύει ακριβώς αυτή τη μαγεία της σύνθεσης των διαφορετικών μουσικών στοιχείων, τη συνδυάζει με τοπικά χρώματα , εικόνες, αρώματα και γεύσεις, τη συνοδεύει με την αυθόρμητη διάθεση φιλοξενίας των κατοίκων της περιοχής και την προσφέρει χωρίς όρους σε αυτούς που θέλουν να αποτελέσουν μέρος αυτής της γιορτής.

Η συνειδητή επιλογή της ελεύθερης εισόδου των επισκεπτών στο Houdetsi Festival δεν έχει φυσικά να κάνει με οικονομικά δεδομένα. Τα χαρακτηριστικά και η φιλοσοφία του επιβάλουν την ελεύθερη πρόσβαση. Άλλωστε δεκάδες σπουδαίοι μουσικοί από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν αφιλοκερδώς και εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται εθελοντικά σε αυτή τη κατεύθυνση.

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Η καλλιέργεια σταφυλιών εμφανίζεται στην Κρήτη από την αρχαιότητα, ακόμη και στις πιο απότομες περιοχές του νησιού. Οι κρητικές ποικιλίες σταφυλιών τοποθετούνται και καλλιεργούνται με αντίστοιχες μεθόδους ανάλογα με το είδος του εδάφους που τοποθετούνται. Ο Πέτασσος σας οδηγεί στην πιο σημαντική περιοχή αμπελουργίας του Ηρακλείου και σας παρουσιάζει τα κρητικά αμπέλια και κρασιά

Ένα ποτήρι κρασί οφείλει την ύπαρξή του και την ποιότητά του στο έδαφος, το κλίμα, καθώς και στα πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, ενός ολόκληρου έτους. Κάθε εποχή απαιτεί διαφορετικές γεωργικές δραστηριότητες και φροντίδα όσον αφορά το αμπέλι για να εξαχθεί η κατάλληλη ποιότητα σταφυλιού και οίνου.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σημαντικότερη αμπελουργική περιοχή του Ηρακλείου, να περπατήσετε στα στενά δρομάκια του χωριού Χουδέτσι και στους λοφώδεις αμπελώνες του. Στην περιοχή υπάρχουν οι "δρόμοι του κρασιού" με πολλά επισκέψιμα οινοποιία. Θα χαρούμε να σας δώσουμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε, απλά ρωτήστε μας.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ

Η Κνωσός, η σημαντικότερη πόλη του Μινωικού πολιτισμού, αποτελούσε την έδρα του μυθικού βασιλιά του νησιού, Μίνωα, γιος του Δία και της Ανατολίτισσας Πριγκίπισσας Ευρώπης. Οι πρώτες αρχαίες πηγές αναφέρουν τον Μίνωα με τον όρο «Εννέωρος», δηλαδή τον βασιλιά που η θητεία του διαρκούσε για εννέα χρόνια. Κάθε εννέα χρόνια ο Μίνωας ανέβαινέ στην κορυφή του υψηλότερου βουνού για να λάβει ο ίδιος το λόγο του Θεού και για να ανανεώσει την θητεία του. Το τοπίο γύρω από το ανάκτορο της Κνωσού αποτελεί έναν από τους πιο ευφάνταστους μυθικούς τόπους της ιεροτελεστίας αυτής. Στα περίχωρα της Κνωσού με τα βουνά και τα ποτάμια που έρεαν προς το ανάκτορο, σχηματίζονται τα μονοπάτια και οι διαδρομές της περιοχής που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη οι Μινωίτες.

Οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αρχαίο αυτό μυθικό τοπίο και διαδρομές: το βουνό, τα ποτάμια και τους δρόμους της εποχής εκείνης, μέσα στο οποίο χτίστηκε η πόλη και το ανάκτορο της Κνωσού. Η εκδρομή στο ιστορικό αυτό τοπίο, δίνει το ερέθισμα για εξοικειώσει με τους τρόπους μέτρησης του χρόνου από των Μινωιτών(Μινωικό Ημερολόγιο). Για τον μεγάλο βασιλιά της Κνωσού, η εξουσία και η διαχείριση του χρόνου, ήταν τόσο σημαντική όσο και η ευθύνη για την επιτυχής διαχείριση του χώρου και του τόπου.