ΟΙ ΑΡΧΑΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα οι Αρχάνες αποτελούν την έδρα του Δήμου Αρχανών και έχουν να επιδείξουν σπουδαία αγροτική, πολιτιστική και τουριστική δραστηριότητα.

Στον αγροτικό τομέα σημαντική θέση έχει η καλλιέργεια αμπελώνων που παράγουν επιτραπέζιο σταφύλι αλλά και εξαιρετικές ποικιλίες οινοποιήσιμου σταφυλιού. Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται ενεργά η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρχανών.

Αναφορικά με την πολιτιστική ανάπτυξη, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος αλλά και οι κάτοικοι των Αρχανών έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπλαση και την αισθητική αποκατάσταση της πόλης, όπως η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της τηλεόρασης, η πλακόστρωση των δρόμων και η αναπαλαίωση και αποκατάσταση παραδοσιακών και νεοκλασικών δημοτικών κτιρίων, εκκλησιών και κατοικιών, πολλές από τις οποίες αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα ημιαστικής αρχιτεκτονικής. Οι Αρχάνες είναι μία πόλη που σέβεται το παρελθόν της, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και μία βόλτα στα όμορφα γραφικά της σοκάκια πιστοποιεί την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού.